Tusmørke er ute med sitt femte studioalbum og denne gangen har de laget barneplate for voksne eller en voksenplate for barn … Skiva heter Bydyra og er utgitt på Karisma og Dark Essence Records.

Det psykedeliske bandet fra Skien er nok mest kjent som et nokså eksperimentelt og gjerne litt spesielt band. De har alltid levert forrykende kule konserter og de har høstet solide kritikker for sine album. Jeg personlig digger Ført Bak Lyset som kom ut i 2016 og åpnet øynene mine for dette fantastiske bandet. Hvis du ikke har hørt den skiva så skylder du deg selv å gjøre det fordi det er noe av det beste som har kommet fra norsk rock de siste årene.

Tilbake til det vi er her for å prate om, så er Bydyra en slags moderne Juba Juba. Den er spilt inn som to minimusikaler på en skole i Oslo der fløytist og vokalist Krizla til daglig jobber. Barnekoret følger gjennom platen som en rød tråd og gir albumet et veldig barnevennlig preg.

Det vil ikke dermed si at dette er et album kun for barn, for det er det absolutt ikke. Tusmørke tar på en finurlig måte for seg temaer som finanskrise, boligprisene, global oppvarming og sosiale spørsmål. I tillegg til ond og god magi selvfølgelig …

Hvis jeg skal trekke fram noen spor for deg for å gjøre det enkelt å sjekke ut skiva og om den er noe for deg, så må det bli «Rottekongen» og «På Biblioteket». Jeg føler at de to viser på en fin måte hva albumet handler om og hva du kan vente deg når du hører på hele skiva.

Nå triller vi egentlig ikke terning, men hvis jeg måtte så ville Bydyra fått en småfrekk 5’er fra meg. Dette er rett og slett en fantastisk plate for alle som liker god musikk.

(Foto: Terje Skår)

AUTHOR: Glenn Knudsen