Anathema startet som ett Doom Metal band i 1990 og har etter hvert bokstavelig sett endret til ett annet tema musikalsk sett. Etter sine to første plateutgivelser gikk de over til mer melodisk atmosfærisk rock. De har etter hvert blitt norgesvenner og dette er gjensidig. I år har de vokst fra undergrunnen på John Dee til ett mye romsligere Rockefeller. Noe de høyst ut fortjener. Anathema har gode tekster til sin atmosfæriske og drømmende musikk noe filmlerrettet i bakgrunnen bygger godt opp om. De startet det hele med en tur innom ”San Fransisco” fra det nye albumet ”The Optimist”.

Etter hvert viser det seg at de spiller hele 6 låter fra deres nye verk. Mitt favorittalbum er ”Judgement” og det var med dette albumet jeg oppdaget gruppa for alvor. De spiller låter fra deres etter hvert store plateproduksjon, og de kjører til og med en låt fra deres Doom Metal barndom. Men dessverre så spiller de bare ”Deep” fra mitt favorittalbum.


Photo by Øivind Svendsen // www.studioscape.org

Gruppa kommer fra Liverpool og vokalisten forteller at de har mange norgesvenner og noen av dem har de spilt sammen med og blant annet blitt introdusert med å drikke aquavit. De har til og med laget en egen skive som heter ”Falling Deeper”. Der har fått med seg London Session Orchestra og omarrangert noen av sine tidligere låter. Denne skiva har de dedikert til ungdommene på Utøya, en flott gest av ett hardt arbeidende band.

De har nå fått med seg en kvinnelig medvokalist som bidrar til mer løft og krydder i låtene deres. Gruppa har laget så mange flotte platecovere som vises på lerrettet til låtene. Engelskmennen synes nok vi norske konsertgjengere er litt trege, så etter hvert vil de ha oss med til å skrike mer, noe som blir gjort. Men deres musikk er i utgangspunktet dyp personlig og mørk så man kan liksom ikke skrike til alle låtene.


Photo by Øivind Svendsen // www.studioscape.org

Etter hvert lages det en flott stemning i salen hvor keybordet blir akkomponert av ild på lerrettet, hvor så lyset blir slått av på scenen og vi blir oppfordret til å lyse med våre telefoner. Dette ble for meg en av kveldens høydepunkter. Ett annet høydepunkt var at de spilte hele 5 låter som ekstranummer og en av dem var deres cover av Pink Floyds ”See Emily Play” med deler av ”Shine on you crazy diamond”. Men etter 2 timer var denne melodiske atmosfæriske kvelden slutt og håpet er at vi sees snart igjen.

TERNINGKAST
07/10
FOR BILDESERIE SJEKK UT HER: http://blackmoon.no/?p=6786 

AUTHOR: Finn Johnsrud