Foto: Perou

6.oktober kommer den nyeste skiva fra Marilyn Manson og den har fått tittelen Heaven Upside Down. Den er utgitt på Loma Vista/Caroline og vil bli etterfulgt av en verdensturne som dessverre ikke vil bringe bandet innom Norge denne gang. Dette er det første albumet siden The Pale Emperor som kom ut i 2015 og Marilyn Manson fortsetter å overbevise i sin kreative gjenfødelse. De som forventer et like low-down album som The Pale Emperor vil nok bli litt overrasket, mens de som savner den litt mer aggressive og skumle Marilyn Manson vil digge Heaven Upside Down. Dette albumet er et solid stykke arbeid fra «The God of Fuck» og hvis jeg skal sammenlikne det med noe fra hans karriere så vil det bli Antichrist Superstar – selv om jeg egentlig hater det når folk setter album opp mot hverandre.

Han har uansett funnet tilbake til sine aggressive og voldelige røtter som han ble så elsket og beryktet for på 90-tallet. Den første singelen «WE KNOW WHERE YOU FUCKING LIVE» er et solid bevis på det, for ikke å nevne singel nummer to fra skiva «KILL4ME». De er begge heseblesende låter som får det til å gå kaldt nedover ryggen på de av oss som begynte å høre på Marilyn Manson på 90-tallet, der den sistnevnte låten oppfordrer fansen til å vise sin troskap til Marilyn Manson på en brutal måte.

For å bevege oss bort fra de opplagte godbitene på skiva i form av singlene, så vil jeg trekke fram min egen favoritt, som uten tvil er «Say10». Den låttittelen var faktisk også var den opprinnelige tittelen på albumet, før den ble forandret til Heaven Upside Down. «Say10» er en klassisk Marilyn Manson-låt der de blander ulike sjangre samtidig som den er rå og aggressiv. I låten proklamerer Marilyn Manson på en herlig måte at; «I’m a legend, I’m not a fable», hvis det var noen som ikke trodde på han og alt han har gjort.

Må også få nevne låten «Saturnalia» som jeg mener er en liten juvel. Låten er den lengste på albumet og musikken er ikke like aggressiv som mange av de andre sporene på plata, men den har en helt fantastisk tekst. Han strekker ut en hand og tilbyr sin støtte til de som føler at de trenger den ved å si; «I don’t want to be another bullet hole in the exit sign on your road» og «I will still be here to hold you, No matter how cold you are». Ganske heftige greier fra artisten som har blitt anklaget for å være «skyld» i flere mord og selvmord blant sine fans.

Jeg sliter faktisk med å finne et eneste svakt spor på Heaven Upside Down og det er jeg ekstremt glad for. Det er en revitalisert Marilyn Manson med noe å si vi får servert på albumet og fansen vil garantert elske det. Jeg vil ikke dermed si at album som Eat Me, Drink Me, High End of Low, Born Villain og The Pale Emperor har vært svake, men de har kanskje til tider vært litt ujevne. Det kan man ikke si om Heaven Upside Down og vi får bare krysse fingrene for at han nå er skikkelig tilbake og igjen kan bli den kontroversielle, utfordrende og relevante artisten vi vet han er. Til tross for at han noe klønete klarte å skade seg stygt under en konsert i New York nylig …

AUTHOR: Glenn Knudsen