(Foto: BB Gun Press)

Ghost har siden den spede starten i 2006 vært et av de mest hardtarbeidende bandene i verden. Orkesteret fra Linköping i Sverige har erobret verden og er et av de mest gjenkjennelige metal-bandene med sitt teatralske sceneshow, mørke tekster og tunge riff. Men hvordan er livet på veien for Papa og hans Nameless Ghouls? Blackmoon fikk æren av en audiens med «anti-paven» selv, Papa Emeritus III.

– Vår første konsert ble spilt i byen Würzburg i Tyskland foran 800 mennesker. Würzbuuurg! Vi hadde bestemt oss for at hvis vi skulle gjøre dette så måtte vi hoppe rett i det med store konserter og ikke drive å spille for femti personer i en pub som nye band vanligvis gjør. Det var en del av taktikken vår.

Med den taktikken har Ghost sjokkert og fascinert en hel verden. De har kommet utrolig langt og har sanket mange bevis på sin suksess inkludert en Grammy for sangen «Cirice» fra sitt siste album Meliora. En Grammy de vant foran band som Slipknot og Lamb of God. Musikken til Ghost er basert rundt tunge riff, en dyster men samtidig hypnotiserende sound og mørke tekster – det hele gjort med en herlig popete vri. Alt for å forføre lytterne og bringe dem nærmere Ham! De turnerer knallhardt og skal i høst til USA for andre gang i år etter å ha stoppet innom Europa i sommer. Men når man turnerer så mye som Ghost gjør så kommer man vel ikke unna noen merkelige plasser og opplevelser …

– Vel, vi begynte å headline turneer temmelig raskt og vi var kanskje litt bortskjemte for vi hadde et navn ganske tidlig. Til og med på vår første USA-turné solgte vi ut byer som Chicago, New York og LA. Men det er klart at på den aller første turneen der borte så var det vel en del plasser som var litt annerledes enn andre. I Salt Lake City f. eks kom det bare rundt femti personer for å se oss. Det var jo ikke noe merkelig med spillejobben i seg selv – det var lyd og lys som vanlig og det så jo ganske heftig ut, men det var bare litt rart med så lite folk. Det som derimot var drit med den første turneen var at vi hadde en influensa som gikk i turnebussen. Så uansett hvor vi spilte, om det var fullt eller bare femti personer som i Salt Lake City, så var det hele tiden noen av oss som måtte ut å spy mellom låtene. Men vi har vært smarte og unngått bisarre steder og spillejobber fordi vi bestemte oss fra starten for at skulle vi gjøre dette så skulle det faen meg være på et visst nivå med en gang.

 

Den mørke tematikken og hele ideen bak bandet kom fra medlemmenes delte fascinasjon for det okkulte og ønske om å forene horror og musikk i en djevelsk allianse. Bandet ble faktisk startet ved at en Nameless Ghoul spilte et riff han hadde kommet på for noen av de andre i bandet. Det riffet skulle bli til sangen «Stand By Him» som var med på å gjøre debutskiva til en suksess. Ghost har siden starten spilt på de fleste store scenene og festivalene i verden, men hva er den største gigen dere har gjort? – Det var Rock in Rio med over 80 000 mennesker på plass.

Noen i bandet som sliter med nervene når man står på en scene foran 80 000 tilskuere? – Nei, ikke når man er på turné. Nervene kan melde seg når vi ikke har spilt sammen på en stund. Hvis vi har hatt en liten pause fra turnélivet, da kan det for min del melde seg en del nerver. Jeg tilhører den gruppen av mennesker som, hvis jeg ikke har spilt på seks uker, får følelsen av «Faen, hvordan var det jeg gjorde det igjen?!?». Jeg stoler liksom ikke helt på hukommelsen når det kommer til konsertene våre.

 

Siden debutskiva Opus Eponymous, som ble spilt inn hjemme i Linköping og kom ut i 2010, har Ghost gitt ut to studioalbum og en EP. De har fått profilerte fans som James Hetfield fra Metallica, Phil Anselmo fra Pantera/Down og ikke minst Dave Grohl fra Foo Fighters, som etter ryktene skal ha spilt live med bandet utkledt som en Nameless Ghoul. I tillegg har han produsert EP’en If You Have Ghost. Metallicas James Hetfield stilte til et intervju i 2011 iført en Ghost t-skjorte, noe som ga populariteten til Ghost en enorm boost. Konsertene til Ghost har vært legendariske siden de først startet og de oppleves nærmest som en mørk katolsk messe, drevet fram av «the evil pope» Papa Emeritus III. – Det er faktisk kulere å spille live nå enn da vi startet. Mye kulere! Det var ikke kjedelig å spille i begynnelsen, men nå har vi publikum med oss på en helt annen måte. Og så har vi flere låter å velge mellom. Før var vi jo nødt til å spille de låtene vi hadde, mens nå kan vi «pick and mix».

(Foto: BB Gun Press)

Det som er så kult er at Ghost har klart å holde identiteten til både Papa Emeritus og de fem Nameless Ghoulsene i bandet skjult i tåke og mystikk. Selv om jeg nå vet hvem Papa er og hvordan han ser ut så vil jeg ta hemmeligheten hans med meg i graven. Vi får bare krysse fingrene for at de ikke gjør som Kiss og tar av maskene …

 

Når man er sammen på turné og lever så tett sammen som man gjør, så har det etter hvert lett for å bli litt dårlig stemning blant bandmedlemmene. Diskusjoner rundt ting som setlister eller en dårlig spøk kan være alt som skal til for å starte en krangel. – Det er selvsagt alltid tærende, men vi har alltid hatt en ganske voksen innstilling til det hele og det gjør at vi ikke tramper inn på hverandre sine privatliv når vi er på turné. Klart vi kødder og har det gøy, men vi holder oss for gode til å liksom «jävlast» med noen når de ligger å sover for eksempel. Og vi vet siden vi er et voksent band at det funker ikke å gå rundt å supe hele dagen for så å gå på scenen. Vi spiller nykter og etterpå kan man ha det gøy sammen. Jeg er glad for at vi bestemte oss for å gjøre ting som vi gjør når vi startet bandet. Hadde vi startet bandet da vi var 18-20 år hadde det nok vært jævlig vanskelig å holde stilen.

 

Ghost har fått mye oppmerksomhet på grunn av imaget sitt og de fikk utsatt utgivelsen av album nummer to, Infestissumam, som kom ut i 2012 på grunn av nettopp image. Ryktene skal ha det til at grunnen var at et trykkeri i USA nektet å trykke det som så ut som tegningen av en 1600-talls orgie i Deluxutgaven av skiva. Låtene handler gjerne om lystige ting som kjærlighet til djevelen og Elizabeth Bathory som var Grevinne og massemorder i Ungarn på 1500-tallet. T’en i logoen er et opp-ned kors og konsertene er som nevnt en slags mørk og ond kristen messe. Mer enn nok til å få visse grupper i USA til å sette altervinen i halsen. Hvis vi går tilbake litt i musikkhistorien til folk som Black Sabbath, Judas Priest, Kiss og i nyere historie Marilyn Manson så har de alle opplevd protester mot musikken sin nettopp på grunn av imagene sine. Et band som Ghost som er så tydelige i sin framtoning burde vel møte horder med kirkegåere som ønsker å stoppe konsertene deres? – Nei, det har vi faktisk ikke. Ikke som jeg har opplevd direkte. Husk at vi har ikke alltid vært like store og motstanden starter gjerne først når man er litt større. Det er derfor mye mulig at det vil bli verre jo større vi blir som band i USA, men det er selvsagt en del folk som nok allerede ikke liker det vi gjør. Men vi er heller ikke like kontroversielle som en del av de som har vært før oss som f. eks Glen Benton fra Decide som oppfordret folk til å begå selvmord. Vi ønsker ikke å være kontroversiell på den måten bare for å sjokkere. Vi er sjokkerende innenfor de rammen som man vil bli sjokkert på, for å si det på den måten.

Glenn Knudsen

AUTHOR: Glenn Knudsen