Høst og Aunt Mary spilte første gang på lenge sammen på Haugaland Prog. Festival i fjor. De synes dette fungerte så bra, og at samholdet i de to gruppene fungerte så godt at de likegodt bestemte seg for å fortsette å spille flere konserter. Dette var gode nyheter for oss som var fan av disse store norske proggruppene fra 70 tallet. De har blitt såpass populære at Høst nå opplever en ny vår. Lørdagens dobbelkonsert på Hard Rock Cafe i Oslo ble fort utsolgt, så de måtte likegodt trå til med en ekstrakonsert på lille lørdagen. Spenningen var stor om de fortsatt var like gode som sist jeg hørte de på 90 tallet en gang. Tvetydig nok så startet de opp med låta ”Det er for sent å angre” som gikk over i ”Dit vi må”. Her viste de stor spilleglede og at de virkelig fått en ny vår over seg. ”I ly av mørket” er en av mine favoritter, hvor Geir Morgan Jahrens stemme får nakkehårene til å reise seg. Deres norske tekster er både dype og ikke minst med humør som i låten ”Satans skorpe”, hvor de vartet opp med ett godt gitarsamspill og vokalisten bokstavelig talt ranglet rundt på scenen med sin rangle. De spiller alle låtene fra Deres beste skive ”På sterke vinger”. Etter hvert kommer munnspillet til Geir fram på ”Betong Boogie”. ”Åse” minnes de som en reinlender fra Telemark som dessverre ingen fra publikum danser etter. På låta ”Sirkus” tar Geir på seg en kattenese mens han spiller fløyte til. De har til og med en ny låt på reportoaret som heter ”Innimeg”, og er hardere enn de gamle låtene. Det hele avsluttes med ”På sterke vinger” hvor låten blir bra utbrodert. Høst må være en av norges mest underkjente grupper og Geir en av norges beste vokalister. Høst består av alle originalmedlemmene som var med på originalbesetningen fra 1974: Svein Rønning på gitar, Bernt Brodahl på bass, Lasse Nilsen på gitar, Knut R.Lie på trommer og Geir Morgen Jahren på Vokal. Det gledelige er at Svein fortalte oss før konserten at de skal spille inn ”På sterke vinger” med ny miks og med den nye låta som de planlegger til høsten. Kanskje deres nye vår bringer flere nye låter framover?
Terningkast 5
Etter en liten pause kommer kveldens andre band på scenen. Dette er mitt første gjensyn med det nye Aunt Mary som jeg husker helt tilbake fra 70 tallet. Dessverre er det bare Bjørn ”Krisa” Kristensen som er igjen fra originalbandet. All ære til han som har fått stablet tanta på beina igjen.
De åpner det hele med låta ”Slave parade” fra den nye skiva Newdawn som kom ut i fjor, og som de dedikerte de to døde medlemmene Jan Groth og Ketil Stensvik. Allerede fra første tone briljerer Krisa med sitt gitarspill. På bass har han fått med seg ringreven Bernt Bodal fra Høst, som spiller en dobbelkonsert denne kvelden. Andre halvpart av bandet er av den yngre garde og vokalisten Glenn Lyse varter opp med gitarspill innimellom. Dette er kvelden for musikkjennere av Norsk Rock og etter hvert kommer deres nye versjon av G Flat Road hvor krisa viser sin gitarkunst som ikke er utgått på dato. Dette beviser han igjen på deres eneste coverlåt; Edvard Griegs Dovregubbens hall. Etter hvert kommer deres største hit: Jimi,Janis og Brian hvor de hedret sin gamle døde helter og med ett herlig bakgrunnskor av deres to kordamer. Det hele avrundes med originalversjonen av G Flat Road som svinger godt i salen. Dette var ett hyggelig gjensyn med tanta fra Fredrikstad, hvor jeg nok må vedkjenne at originalen fra 70 tallet var best.
Bernt Brodal fortalte meg etter konserten at de allerede hadde 4 låter ferdige til en ny plate og at de går i studio i September for å spille den inn. Vi gleder oss allerede og kjempebra at Norsk Kvalitetsrock fra 70 tallet lever videre.
Finn Hebbe Johnsrud

AUTHOR: Finn Johnsrud