Rockens far Chuck Berry er gått bort. I motsetning til mange andre rockere fikk han leve en god mansalder. 90 år er ikke gale for en villmann. Dette er mannen som oppfant rocken og som har inspirert flere generasjoner med rockere over hele verden. Han oppfant den såkalte «Duckwalk» som bl.a AC/DC har hatt som sitt varemerke. Også det legendariske gitarriffet som vi finner igjen på mange av hans sanger og flere andre bluesbaserte rockelåter er hans oppfinnelse.

Charles Edward Anderson «Chuck» Berry ble født 18. oktober 1926 som den fjerde av seks barn. Han vokste opp i strøket «The Ville» nord i St. Louis, et område preget av svart middelklasse. Faren var entreprenør og prest i baptistkirken, moren var lærerinne. Berry begynte tidlig med musikk, og han hadde sin første offentlige opptreden mens han gikk på high school.
Atten år gammel ble han arrestert og dømt for væpnet ran. I selvbiografien fra 1987 forteller han at han og noen kamerater var på biltur, bilen deres brøt sammen, og de benyttet så en ødelagt pistol til å true til seg bilen til en forbikjørende. Berry slapp ut fra ungdomsfengselet på 21-årsdagen i 1947.

I juni 1956 nådde Berry-sangen «Roll Over Beethoven» 29.-plass på Billboards topp-100-liste. Høsten 1957 var Berry på rocketurne i USA med andre artister på vei opp, blant annet the Everly Brothers og Buddy Holly. De neste par åra hadde han over et dusin singler inne på lista. Fire av dem nådde topp 10 i hjemlandet: «School Days», «Rock and Roll Music», «Sweet Little Sixteen» og «Johnny B. Goode».

Chuck Berry var en av de første som fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame, da denne åpnet i 1986. Samme år ble han innvotert i det nystartede Rockens æresgalleri. Tre av sangene hans er på Æresgalleriets liste over 500 sanger som formet rocken («Johnny B. Goode», «Maybellene» og «Rock and Roll Music»).

«If you tried to give rock and roll another name, you might call it ‘Chuck Berry».
John Lennon

hail hail rock and roll!!

AUTHOR: Stian Søvik