Det var med en viss skepsis jeg entret Cosmopolite denne kvelden for å overvære nye Gong uten frontfigur Daevid Allen. Daevid måtte gi tapt for kreften i 2015. Allerede i 2009 var godeste Daevid forutseende og fikk med seg unge musikere som kunne føre GONG skuta videre. Den eneste gjenværende fra 70 tallets GONG er gitaristen Steve Hillage. Etter en kort velkomsthilsen fra vokalisten satte de i gang med sin space rock og hele tiden med ett filmlerret i bakgrunnen som bygget godt opp til musikken fra scenen. Med sin lett spacede og progressive rock hvor de er innom jazzelementer kan de nok ligne litt på Hawki
nd. De har med seg 3 gitarister,saxofonist/keybord og trommer.  Andre låten de spilte het ”You can`t kill me” og som nok henviser til bandet som fortsatt lever.  Først etter 6 låter og over en halvtimes tett drivende psykedelisk rock kom Steve Hillage på scenen og markerte seg med sitt gitarspill. Jeg var så heldig og fikk med meg Gong da de spilte på Rockefeller med  Daevid som vokalist og spilloppmaker. Jeg husker alle de fargerike hattene han brukte og historiene han fortalte. Nå var alt dette borte. I stedet var all vekt lagt til musikken som var drivende og tett spilt med noen solide saxofonsoloer innimellom. Ett nesten fullsatt Cosmopolite  koste seg med dette opprinnelige hippiebandet fra 70 tallet. Det var derfor illustrerende at de på sitt siste ekstranummer spilte cover av erkehippien Donovans ”Hurdy Gurdy man. Etter disse 2 timene med GONG var min skepsis borte, og det var hyggelig å se og høre at bandet fortsatt er høyst oppegående, samtidig at de gir ut ny musikk.

Finn Hebbe Johnsrud

AUTHOR: Finn Johnsrud